European Le Mans Series [ELMS] 2024 – allt du behöver veta

Le Mans

Titta på European Le Mans Series – med Avis biluthyrning

Hos Avis är vi stolta över att vara premiumpartner till 2024 års European Le Mans Series (ELMS) som har fått sitt namn från det världsberömda Le Mans 24-timmars. Denna utmanande serie är en uppvisning med inte bara de främsta förarna och teamen, utan även nya och kommande talanger inom endurance-motorsport. Många av de som ställer upp på ELMS-tävlingar drömmer om att ta en plats i startfältet på de globala FIA World Endurance Championship-tävlingarna och Le Mans 24-timmars.

Under 2024 omfattar European Le Mans Series sex tävlingar som flyttar mellan de bästa racingbanorna i Europa från april till oktober, med början i Barcelona i Spanien och avslut på Portimão i Portugal.

Mer om WEC
Le Mans

Detaljerna: Startfältet i European Le Mans Series 2024

Det finns tre klassificeringar för fältet med 43 förare i 2024 års tävlingsserie. Den översta nivån är Le Mans Prototype 2 (LMP2), för team som är oberoende av både tillverkare och motorleverantörer och omfattar en Pro/Am-sektion. De två bästa LMP2-bilarna blir inbjudna till att delta i Le Mans 24-timmars. Det finns ett rekordantal på 22 LMP2-deltagare i år.

LMP3-sektionen betraktas som träningsplatsen för FIA WEC-deltagande, med enklare prototypbilar.

LMGT (Le Mans Grand Tourisme) är en klass för bilar som kan köras på allmän väg, och en ny utgåva av denna klass, kategorin LMGT3, kommer att omfatta deltagande från Aston Martin, Ferrari, Lamborghini och Porsche i startfältet.  Det välkända Iron Dames-teamet med endast kvinnliga förare är berett att tävla i ELMS GT3-klassen. Lamborghini och den danska föraren Michelle Gatting är de första som har bekräftats i teamet.

Att främja mångfald inom motorsport och få fler kvinnor engagerade i sporten är en viktig målsättning för FIA WEC som även stöds av Avis. Det finns också möjligheter att förvandla en passion för motorsport till karriärer på alla nivåer, från mekaniker till konstruktörer till tävlingsledare. Ta reda på hur det är att vara en volontär inom motorsport här.

Var man kan titta på 2024 års European Le Mans Series

På ELMS ligger tonvikten på tillgänglighet och med biljettpriser från 12 € för ett tvådagarspass, plus avgiftsfritt inträde för barn, är detta ett bra sätt för fans, familjer och vänner att uppleva endurance-motorsport.

Datum och platser för ELMS 2024 är:

  • 14 April – Barcelona, Spain
  • 5 May – Le Castellet, France
  • 7 July – Imola, Italy
  • 24 August – Spa-Francorchamps, Belgium
  • 29 September – Mugello, Italy
  • 19 October – Portimão, Portugal

Besök banan: tävlingsguide till 2024 års European Le Mans Series

Förväntan når kokpunkten när det blir grönt ljus för de sex etapperna i 2024 års European Le Mans Series, med säsongsstarten i Barcelona. Så här följer du all action på varje etapp.

Circuit Paul Ricard, Le Castellet, Frankrike

Barcelona – Circuit de Barcelona Catalunya – 14 april

Var ligger Circuit de Barcelona Catalunya?
Catalunya-banan, som stod klar år 1991, ligger 27 km nordost om Barcelona, i Montmeló som har ett fascinerande och historiskt centrum med anor från den romerska tiden. Om du hyr lokalt från Avis i Granollers tar det cirka tolv minuter att köra 7 km till banan via motorväg C35.

Hur man tar sig till Circuit de Barcelona Catalunya
Om du flyger till Barcelona för att titta på tävlingen ligger racingbanan Circuit de Barcelona Catalunya på endast 40 minuters avstånd med bil norrut från Avis vid Barcelona El Prat flygplats, via motorväg B20 och C33 som du lämnar vid avfarten till Montmeló. Som alternativ kan du hämta en bil från en av våra andra Avis Barcelona-uthyrningsstationer.

Vädret på Circuit de Barcelona Catalunya
När det är dags för ELMS-tävlingen på Barcelona-banan i april borde vädret vara behagligt med potentiella toppar på cirka 20 grader. Men kvällarna är fortfarande svala och regn är möjligt.   

Vilken flygplats ligger närmast Barcelona-banan?
Den närmaste flygplatsen till Circuit de Barcelona Catalunya är Barcelona El Prat flygplats.

Hur ser Barcelona-banan ut?
Med en lång raka och en blandning av kurvor och lutningar är variation den viktigaste faktorn på Barcelona-banan, vilket gör den till en populär bana för vintertester.

Höjdpunkt på Barcelona-banan?
Banan har en blandning av kurvor, inklusive en hårnål och chikaner. Den första kurvan efter starten är Elf, som följer efter en lång raksträcka och erbjuder möjligheter till omkörning.

Planerar du en bilresa runt Barcelona-banan?
Känner du dig inspirerad av tävlingarna på Barcelona-banan? Våra experter har sammanställt några fantastiska bilresor över hela regionen, inklusive de bästa bilresorna i Katalonien.

Köp biljetter: Ta reda på mer och köp biljetter

Circuit Paul Ricard, Le Castellet, Frankrike

Le Castellet, Frankrike – 5 maj

Var ligger Le Castellet?
Racingbanan Circuit Paul Ricard vid Le Castellet ligger i Var, nära Marseille i södra Frankrike. Om du hyr från Avis vid Marseille Provence flygplats ska du vara beredd på att njuta av fantastiska naturlandskap på din bilresa längs Franska rivieran.

Hur man tar sig till Circuit Paul Ricard, Le Castellet
Circuit Paul Ricard ligger 65 km öster om Marseille Provence flygplats via A7 och A50. Fortsätt på A502 vid avfarten till Aubagne Sud/Toulon innan du tar den slingrande Route National 8 på klättringen till racingbanan.

Vädret i Le Castellet – förvänta dig soliga dagar med temperaturer på cirka 20–25 grader i början av maj.

Vilken flygplats ligger närmast Le Castellet? Toulons Hyeres flygplats ligger på endast 55 km avstånd och har ett Avis-uthyrningsteam. Marseille Provence flygplats har det bredaste urvalet av internationella flygförbindelser och Nice-flygplatsen lite längre bort längs kusten, 120 km från banan.

Hur ser Paul Ricard-banan ut? Banan är uppkallad efter dryckesmagnaten Paul Ricard som finansierade anläggningsarbetet år 1969. Den har en jämn fördelning av låg-, medel- och höghastighetskurvor som gör den till en av världens mest populära testbanor.

Höjdpunkt på Circuit Paul Ricard, Le Castellet?

Vi skulle säga kurvorna som omfattar Signes Curve, direkt åtföljd av den spännande dubbla högerkurvan vid Beausset.

Planerar du en resa runt Circuit Paul Ricard, Le Castellet?
Känner du dig inspirerad av tävlingarna i Le Castellet? Våra experter har sammanställt några fantastiska bilresor över hela regionen, inklusive de tio bästa vägarna på Franska rivieran.

Köp biljetter: Ta reda på mer

 

Närbild på Imolas racingbana

Imola, Italien – 7 juli

I år ingår Imola-banan, Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, i FIA World Endurance Championship i april såväl som European Le Mans Series, så du har två möjligheter att njuta av endurance-motorsport på toppnivå i denna vackra del av Italien. Se detaljerna här om hur du tar dig till Imola-banan, vad du kan förvänta dig samt rådgivning om hur du skapar din egen minnesvärda bilresa med hjälp av vårt team hos Avis i Bologna .

Köp biljetter till ELMS på Imola:
Ta reda på mer

 

World Endurance Championship på gång på Spa-Francorchamps-banan

Spa-Francorchamps, Belgien – 24 augusti

Högoktanig endurance-motorsport återvänder till Spa-Francorchamps i augusti, efter den spännande tredje etappen av FIA World Endurance Championship där i maj. Ta en titt på vår guide till allt du behöver veta om Spa-Francorchamps, från hur du tar dig dit till vad du kan förvänta dig med avseende på banan och vädret.

Om du planerar en resa till European Le Mans Series i Belgien är augusti den perfekta tiden att utforska området runt Spa-Francorchamps, på den skogsbevuxna belgiska Ardennes-regionens vackra kullar. Hyr en bil från vårt team hos Avis i Liège och planera en bilresa runt Spa-Francorchamps, med några fantastiska turer som har sammanställts av våra experter.

Vill du köpa biljetter till European Le Mans Series på Spa-Francorchamps?
Ta reda på mer

Autodromo Internazionale del Mugello

Mugello, Italien – 29 september

Var ligger Mugello-racingbanan?
Autodromo Internazionale del Mugello ligger i den vackra Sieve-floddalen i Toscana, endast 40 km norr om Avis i staden Florens.

Hur man tar sig till Mugello-banan
Det är enkelt att köra till Mugello-banan via motorväg A1 mellan Bologna i norr och Florens i söder och den ligger på endast 15 km avstånd från avfarten Barbarino Mugello.

Vädret i Mugello
Vid slutet av september kan du förvänta dig varma dagar med 22–27 grader, men svalare kvällstemperaturer.

Vilken flygplats ligger närmast Mugello?
Den närmaste flygplatsen till Mugello-banan med Avis biluthyrning är Florens flygplats, medan Bolognas flygplats ligger 90 km norr om racingbanan.

Hur ser Mugello-banan ut?
Mugello-banan ligger inbäddad i de toskanska kullarna och anses vara en av världens vackraste racingbanor. Banan erbjuder stor variation med långsamma och snabba kurvor och långa raksträckor, såväl som en brant backe med 50 m höjdförändring.

Höjdpunkt på Mugello-banan?
Höjdskillnaderna på denna böljande bana som av förare beskrivs som en berg- och dalbana.

Planerar du en bilresa runt Mugello?
Känner du dig inspirerad av tävlingarna på Mugello-banan? Våra experter har sammanställt en fantastisk toskansk bilresa som du med säkerhet kommer att njuta av.

Köp biljetter
Ta reda på mer och köp biljetter

Algarve International Circuit, Portimão, Portugal

Portimão, Portugal – 19 oktober

Var ligger racingbanan i Portimão?
Algarve International Circuit/Autódromo Internacional do Algarve (AIA) ligger i Portimão, på den soliga Algarve-kusten i södra Portugal. Portimão är en vacker kuststad som ligger 280 km söder om Lissabon.

Känn stämningen och njut av din bilresa till tävlingarna från Avis Praia da Rocha Portimão eller se våra andra uthyrningsstationer på Avis Portugal.

Hur man tar sig till Portimão
När du ska bege dig till Algarve International Circuit (Autódromo Internacional do Algarve) i Portimão kan du använda den närmaste Avis-uthyrningsstationen som ligger vid Praia da Rocha Portimão. Du kan dessutom hyra en bil från Avis uthyrningsstation på Faro flygplats. Racingbanan i Portimão, Autódromo Internacional do Algarve, ligger på 15 minuters avstånd från hamnstaden Portimão. Den ligger 4,5 km norr om motorvägen A22, via avfarten vid Mexilhoeira Grande.

Vädret i Portimão
Portimão och Algarve är välsignade med 300 solskensdagar om året, vilket gör området till en året runt-destination.

Vilken flygplats ligger närmast Portimão?
Den närmaste flygplatsen till Portimão, Algarve International Circuit, är Faro flygplats (FAO) som ligger på 85 km och cirka en timmes avstånd med bil. Faro flygplats, eller Gago Coutinho flygplats som den kallas lokalt, ligger endast 4 km väster om Faro i Portugal. Den beskrivs som porten till Algarve.

Lissabons flygplats ligger 288 km norr om Portimão, så ett annat alternativ är att flyga till huvudstaden och hyra från Avis vid Lissabon flygplats för att njuta av en lite längre bilresa genom den fantastiska portugisiska landsbygden.

Hur ser Portimão-banan ut?
Algarve International Circuit (Autódromo Internacional do Algarve) är en av de högteknologiska banorna på motorsportkalendern. Den byggdes år 2008 och sträcker sig över tekniskt utmanande 4,6 kilometer, med 16 kurvor, klättringar, nedförsbackar och förhöjda banker.

Höjdpunkt på Portimão-banan?
 Förarbytet är ett av de mest spännande och avgörande momenten i endurance–motorsport. Det finns 42 depågarage på Portimão

Planerar du en bilresa runt Portimão?
Känner du dig inspirerad av tävlingarna på Portimão-banan? Våra experter har sammanställt en fantastisk bilresa i Algarve som du med säkerhet kommer att njuta av.

Köp biljetter
Läs mer och boka biljetter till European Le Mans Series i Portimão.