AVIS och FIA World Endurance Championship – WEC 2024

Avis tar dig närmare all action på WEC och Le Mans 24-timmars

En Avis-banderoll bredvid banan ses på Le Mans 2023

Upplev spänningen på FIA World Endurance Championship när Avis återvänder som premiumpartner för den globala prestigeserien.

För 2024 ställer Avis upp under den andra säsongen som premiumpartner inom biluthyrningsservice för FIA WEC endurance-tävlingar, inklusive världsberömda Le Mans 24-timmars i Frankrike, såväl som European Le Mans Series (ELMS).

I år bryter FIA WEC-kalendern ny mark med ett utökat antal tävlingar – till åtta – och, ännu viktigare, med större geografisk mångfald, vilket gör global endurance-motorsport tillgänglig för ännu bredare publik över fyra kontinenter. Säsongen börjar i Qatar i mars, flyttar till Europa med tävlingar i Italien, Belgien och Frankrike, innan all action flyttar till Brasilien, USA, Japan och Bahrain.

Ta reda på mer
Circuit Paul Ricard vid Le Castellet

Vad är endurance-motorsport och hur fungerar det?

Till skillnad från F1 arrangeras dessa endurance-tävlingar över ett urval av sträckor och tider, från 1 812 km för den snabbaste tiden (Qatar), till den längsta sträckan på sex timmar på banorna Imola och Spa-Francorchamps, till 24 timmar på Le Mans. Team med tre förare tävlar i samma bil, på tävlingar med över 30 bilar vid startlinjen på varje tävling.

Varje förare och deras team arbetar tillsammans för att upprätthålla koncentrationen, höga hastigheter och prestationer över mycket långa sträckor och tider. Precis som hos Avis globala biluthyrningsverksamhet är smidiga, effektiva förarbyten och strävan efter perfektion avgörande för framgångar.

Varje enskild tävling och säsongen som helhet kräver en heltäckande strategi. Teamen behöver den flexibilitet som krävs för att anpassa sig till de utmaningar som varje tävling kräver av deras bilar ute på banan såväl som i depån. Precis som vid vanlig bilkörning vidtar teamen säkerhetsåtgärder för väderomslag, omväxlande temperaturer och olika typer av vägunderlag.

WEC-bild

Vilken typ av bilar tävlar i FIA WEC endurance-motorsport?

Utmaningen i FIA WEC utökas för 2024, i och med att två olika bilkategorier tävlar samtidigt på samma bana – Hypercar och den helt nya LMGT3-kategorin. Den sistnämnda ersätter LMGTE-klassen för amatörförare som har använts för WEC sedan seriens första säsong år 2012.

Prototypklassen (Hypercar) är avsedd för tillverkare som vill sätta den senaste utvecklingen och innovationen på prov. Konstruktionen av dessa prototyper är fokuserad på teknisk innovation snarare än likheten med en vanlig personbil.

LMGT3-kategorin är avsedd för racingbilar som ser ut som sportbilar och skulle kunna köras på allmänna vägar. 

I tävlingar med flera klasser är det prototyperna som står för omkörningar. Långsammare bilar måste hålla sig i sin egen fil så att de snabbare bilarna kan köra om. 

Lilou Wadoux

Kvinnor i motorsport

Hos Avis fortsätter vi att stödja FIA WEC:s insatser för att öka andelen kvinnliga förare inom motorsport, i linje med vår egen förståelse för vikten av förarskicklighet genom teamwork och inkludering. År 2023 uppnådde Iron Dames-trion Sarah Bovy, Rahel Frey och Michelle Gatting äntligen den första helt kvinnliga segern i en WEC-tävling i FIA-säsongsfinalen, 8-timmars i Bahrain, som hölls i november.

Elva kvinnor har stått på startlinjen i Le Mans 24-timmars sedan 2019 – Sarah Bovy, Tatiana Calderon, Sophia Floersch, Rahel Frey, Michelle Gatting, Manuela Gostner, Beitske Visser och Lilou Wadoux (på bilden). Gemensamt har de placerat sig topp 10 vid ett flertal tillfällen.

I denna video berättar tre kvinnliga endurance-racingförare hur deras drömmar förverkligas genom att arbeta med motorsport. Bläddra till den här sidan för att se de tio mest inflytelserika kvinnliga racerförarna och ta en titt på den här artikeln för att få tips om hur man kan skapa en karriär inom motorsport. 

Kvinnor har haft andra nyckelroller på Le Mans, i arbete som mekaniker, tävlingsledare, journalister och reportrar. Den brittiska föraren Leena Gade blev den första kvinnliga ingenjören att vinna tävlingen, med Audi.

Avis-buss vid Le Mans, 2023

Avis Preferred-medlemmar kan dra fördel av de följande förmånerna

... ju mer du hyr desto fler förmåner får du.

 • Chansen att vinna biljetter till FIA World Endurance Championship. Avis Preferred-medlemmar får chansen att vinna biljetter (plus parkering) till tävlingarna. Allt du behöver för att anmäla dig är ditt medlemsnummer.
 • Tjäna avgiftsfria uppgraderingar och exklusiva rabatter
 • Prioriterad service med varje uthyrning – undvik onödig väntan med förberedda dokument och särskilda Avis Preferred-uthyrningsdiskar
 • Avis app – dra fördel av en komplett upplevelse med Avis app, inklusive ändring eller uppgradering av din hyrbil på vägen till en uthyrningsstation och möjlighet att välja exakt märke och modell på den bil du vill ha.
Le Mans startfält

Säsongen 2024

Under 2024 års säsong deltar 14 globala tillverkare, inklusive Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche och Toyota i tävlingar på några av världens bästa racingbanor. De spännande mästerskapstävlingarna varar från sex till 24 timmar.

Oavsett var du väljer att följa världens främsta endurance-mästerskap för sportbilar tar Avis dig närmare händelsernas centrum. Oavsett om du reser till banan före tävlingsdagen via våra bekväma uthyrningsstationer i städer, järnvägsstationer eller flygplatser eller tittar på en tävling via våra sociala kanaler, kommer vi att hålla dig uppdaterad med hela schemat, exklusivt innehåll, uppdateringar på banan och hur du kan ta dig till WEC.

Bokning hos Avis är den vinnande formeln för fans som planerar en biltur till FIA WEC-tävlingsdestinationerna. Avis moderna vagnpark har något för alla, med allt från premiumbilar och herrgårdsvagnar för större grupper till mindre modeller med låg bränsleförbrukning, såväl som hybrid- och elbilar.

När och var hålls årets FIA WEC?

De åtta stora loppen 2024 äger rum på:

 • Doha (Qatar) - 2 March
 • Imola (Italy) – 21 April
 • Spa-Francorchamps (Belgium) – 11 May
 • Le Mans (France) – 15-16 June
 • Sao Paulo (Brazil) – 14 July
 • Lone Star Le Mans, Austin, Texas (USA) – 1 September
 • Fuji (Japan) – 15 September
 • Bahrain (Bahrain) – 2 November

Le Mans 24-timmars 2024

När hålls Le Mans 24-timmars 2024?
Årets tävling på Le Mans äger rum lördagen den 15 – söndagen den 16 juni 2024, med start kl. 16.00 (CET).

Var hålls Le Mans 24-timmars 2024?
Le Mans hålls på Circuit de la Sarthe i staden Le Mans, cirka 80 km norr om Tours och söder om Alencon.

Visste du? World Endurance Championship-tävlingar som Le Mans 24-timmars har varit en provbänk för utveckling på områden som säkerhet, bromsar och bränsleprestanda, som sedan blir standard i de bilar vi kör.

WEC-bild

Vem deltar i FIA WEC 2023?

FIA WEC 2024-säsongen består av 37 deltagare från åtta olika länder. Ett rekordstort antal team deltar i kategorierna Hypercar (19) och LMGT3 (18). Ta en titt på de senaste nyheterna om FIA WEC 2024.

Välkända förare är bland andra tidigare F1-världsmästaren Jenson Button från Storbritannien som kör för Porsche, Mick Schumacher som kör för Alpine och den sjufaldige MotoGP-världsmästaren Valentino Rossi som kör för BMW i den nya LMGT3-kategorin. Det kommer dessutom att finnas ett helt kvinnligt Iron Dames-team i LMGT3-kategorin.  

WEC

Tävlingen mot en grönare framtid

Det slutgiltiga målet för Le Mans 24-timmars och FIA World Endurance Championship är att uppfylla morgondagens transportkrav. Banbrytande insatser och utveckling av ny teknik som är avsedd att leda till en grönare värld för kommande generationer.

WEC är det första elitmästerskapet inom motorsport som använder 100 % förnybart bränsle. Hos Avis delar vi WEC-visionen om en framtid med hållbar transport. Vår moderna vagnpark består av bränslesnåla, helt elektriska bilar och hybridbilar.