Welcome to Avis

Växla upp inför FIA World Endurance Championships - WEC 2023

Avis tar dig närmare händelsernas centrum @ WEC och hundraårsjubileet av Le Mans 24-timmars

Motorvrålet vid öppningen av det internationella motorsportsåret blev precis högre när Avis bekräftades som premiumpartner för 2023 års säsong av FIA World Endurance Championship.

Avis är stolt över att vara premiumpartner inom biluthyrningsservice för den prestigefulla globala FIA WEC-säsongens motortävlingar som äger rum från mars till november. Höjdpunkten? Le Mans 24-timmars, som firar 100 år i juni.

Den spännande FIA WEC-säsongen består av sju tidsbestämda tävlingar som sträcker sig från sex till 24 timmar. Globala märken som Ferrari, Porsche, Peugeot, Toyota och Cadillac tävlar mot varandra på några av världens bästa racerbanor.

Att boka med Avis är ett vinnande koncept för fans som planerar en tur till tävlingsdestinationerna för FIA WEC.  Avis moderna bilar har något för alla, från premiumbilar och fordon för större grupper till mindre bensinsnåla modeller samt hybrid och elbilar.

 

 

Avis banderoller vid banan ses i Portimão-loppet den 16 april 2023

Värdesätta mångfald: Kvinnor i motorsport

På Avis stöder vi FIA WEC:s uppdrag att öka representationen av kvinnliga förare inom motorsport i linje med vår egen förståelse för vikten av förarskicklighet genom teamwork och inkludering. År 2022 blev Iron Dames det första helkvinnliga racingteamet att stå på pallen i ett World Endurance Championship-lopp efter en andraplacering på Monza 6-timmars.

Åtta kvinnor har varit på startlinjen i Le Mans 24-timmars sedan 2019; Sarah Bovy, Tatiana Calderon, Sophia Floersch, Rahel Frey, Michelle Gatting, Manuela Gostner, Beitske Visser och Lilou Wadoux (till höger i bild). Gemensamt har de placerat sig topp 10 vid ett flertal tillfällen.

I denna video berättar tre kvinnliga endurance-racingförare hur deras drömmar förverkligas genom att arbeta med motorsport.

Lilou Wadoux från Frankrike under FIA WEC 1000 Miles i Sebring
Avis Preferred

Avis Preferred-medlemmar kan avnjuta dessa fördelar

…ju mer du hyr desto fler förmåner får du ta del av

  • Chans att vinna biljetter till FIA World Endurance Championships!  Avis Preferred-medlemmar får chansen att vinna ett par biljetter (plus parkering) till tävlingarna på Portimão och Spa-Francorchamps. Allt du behöver för att delta är ditt medlemsnummer. 
  • Förtur vid varje uthyrning - Undvik onödig väntan med förtryckta dokument och särskilda uthyrningsdiskar för Avis Preferred
  • Få gratis uppgraderingar och exklusiva rabatter
  • Avis-appen - Få en komplett upplevelse med Avis app, med byte eller uppgradering av din hyrbil på väg till uthyrningsstationen, samt möjlighet att välja exakt fabrikat och modell på bilen du vill ha.

När och var är årets FIA WEC?

De sju stora loppen 2023 äger rum på:
 

Sebring (USA) - 17 mars

Portimão (Portugal) - 16 april

Spa-Francorchamps (Belgien) - 29 april

Le Mans (Frankrike) - 10–11 juni

Monza (Italien) – 9 Juli

Fuji (Japan) – 10 september

Bahrain (Bahrain) - 4 november


När är Le Mans 24-timmars 2023?

Årets tävling på Le Mans (bilden till höger) äger rum lördag den 10–söndag den 11 juni 2023, med start klockan 16.00 (CET).

Var är Le Mans 24-timmars 2023?

Le Mans hålls på Circuit de la Sarthe i staden Le Mans, cirka 80 kilometer norr om Tours och söder om Alencon.

Visste du? World Endurance Championship-tävlingar som Le Mans 24-timmars har varit provunderlag för utveckling på områden som säkerhet, bromsar och bränsleprestanda som sen blir standard i de bilar vi kör …

Avis-banderoller visas på Spa-Francorchamps-banan
Banan på Spa Francorchamps

Ta sig dit

Planerar du fortfarande inför din resa till WEC och Le Mans? Känn atmosfären och njut av din bilresa till tävlingarna från en av Avis uthyrningsstationer:

Portimão (Portugal)

Närmsta Avis uthyrningsstation: Avis Praia Da Rocha Portimão eller se våra andra uthyrningsstationer på Avis Portugal
Närmaste flygplats till Algarve International Circuit med Avis uthyrningsstationFaro flygplats (FAO) (80 km)


Le Mans, Frankrike

Närmsta Avis uthyrningsstation: Avis Le Mans tågstation, eller för andra uthyrningsstationer gå till Avis Frankrike
Närmsta flygplats till Le Mans 24-timmars med Avis uthyrningsstation: Charles de Gaulle flygplats, Paris (CDG) (150 km), eller Paris Orly (ORY) (239 km) 
Resa till Le Mans från Paris med TGV från Paris Montparnasse till Le Mans tågstation, 54 min


Spa-Francorchamps, Belgien

Närmsta Avis uthyrningsstation: Avis Liege (65 km), eller andra platser där teamet på Avis Belgien kommer att välkomna dig.
Närmaste flygplatser till Spa-Francorchamps Circuit (bilden till vänster) med Avis biluthyrning: Bryssels flygplats (BRU) eller Bryssel södra Charleroi Airport (CRL)båda 140 km från Spa


Monza (Italien)

Närmsta Avis uthyrningsstation: MonzaAvis Milano tågstation (18.5 km), eller för andra platser, se Avis Italien
Närmaste flygplatser till Monza International Circuit med Avis fordonsuthyrning: Milano Linate (LIN) (24.3 km); Milano Malpensa (MXP) (61.2 km).

Vad är endurance-motorsport och hur fungerar det?

Till skillnad från F1 är detta uthållighetstävlingar som hålls på olika distanser och tider, från 1000 miles (ca 1,6 mil) för den snabbaste tiden i Sebring till den längsta distansen som är 6 timmar på Monzabanan, till 24 timmar på Le Mans. Team om tre förare tävlar i ett enda fordon med mer än 30 teambilar på startlinjen i varje tävling.

Varje förare och teamet bakom dem arbetar tillsammans för att behålla fokus, fart och prestanda över långa distanser och tidsperioder. Precis som med Avis globala fordonsuthyrning så är smidiga, effektiva förarbyten och strävan efter perfektion avgörande för framgång.

Varje individuellt lopp och säsongen som helhet kräver en heltäckande strategi. Teamen behöver flexibilitet för att anpassa sig till de utmaningar som varje lopp kräver av racingbilarna ute på banan och i depån. Precis som med vägkörning så är väderombyten, omväxlande temperaturer och olika förhållanden i underlag en del av teamens säkerhetsåtgärder.

#1 RICHARD MILLE RACING TEAM / FRA / Oreca 07
En samling av bilar på Sebring Internationella racingbana – Sebring – USA

Vilken typ av bilar tävlar i endurance-motorsport?

Utöver spänningen och utmaningen i FIA WEC, så finns det tre olika kategorier av racingbilar på samma bana samtidigt.

Dessa är hyperbilarna, LMP2 and LM GTE AM. Prototypklasserna (Hyperbil och LMP2) är för tillverkare som vill testa den senaste utvecklingen och innovationer. Utformningen på dessa prototyp-racingbilar fokuserar på tekniska innovationer snarare än likheten med en standardbil.

GTE-kategorin är för racingbilar som ser ut som sportbilar och skulle kunna köras på vägar. GTE Am-klassen består av privata team med amatörförare.

Samarbete och kamratskap mellan amatörförare och professionella racingförare är centralt för traditionen och etiken inom endurance-motorsport, som fokuserar på bra teamwork.

Multiklass-tävlingarna betyder att det är prototyperna står för omkörningar. Långsammare bilar ska hålla sig till sin bana så att de snabbare bilarna kan köra om. GTE-bilar är i snitt 15 till 45 sekunder långsammare än LMH-bilar.

Vem deltar i FIA WEC 2023?


FIA WEC 2023-säsongen består av 38 deltagare från 12 olika länder. Det är rekord i antal team som deltar i hyperbil och LMGTE Am-kategorierna. Se startlistan över FIA WEC 2023.

Tävling mot en grönare framtid

Det slutgiltiga målet för Le Mans 24-timmars och FIA World Endurance Championship är att anpassa sig till morgondagens transportkrav. Banbrytande och utvecklande ny teknologi som kommer att leda till en grönare värld för framtida generationer.

WEC är det första elitmästerskapet i motorsport som använder 100 % förnybart bränsle. På Avis delar vi visionen från WEC om en framtid med hållbar transport. Våra moderna bilar är bränsleeffektiva, helt elektriska och hybrid.

#85 IRON DAMES / Porsche 911 RSR - 19 - FIA WEC 1000 Miles i Sebring

Var och hur du kan titta på FIA World Endurance Championships (WEC)

Åskådarplats kommer alltid vara den bästa platsen. Köp WEC-biljetter här.

Men du kan också titta på inför- och livesändningar av FIA WEC på TV hemma på Eurosport, en av de största tv-kanalerna för WEC 2023. Det finns också en omfattande rapportering med gratis sändningar i länder runt om i Europa samt täckning online på flera plattformar inklusive Discovery+.