Welcome to Avis

Allt om eldrift: Varför elbilar är framtiden

Fördelarna med att köra elbilar

Det finns många positiva anledningar till att välja en elbil. Här är det som vi betraktar som de tre främsta fördelarna med elbilar.

Lägre utsläpp
Elbilar är renare jämfört med bensinbilar: de släpper inte ut koldioxid, kväve eller andra partiklar som förorenar luften. En studie som nyligen genomfördes av European Federation for Transport and Environment visade att elbilar släpper ut upp till tre gånger mindre koldioxid än diesel eller bensin.

Lägre kostnader
Undrar du hur mycket det kostar att köra en elbil? Enligt en studie som utfördes av Spaniens organisation för konsumenter och användare fortsätter elbilsladdning, trots det nuvarande priset på el, att vara mer ekonomiskt, med upp till hälften av priset jämfört med att tanka en bensindriven bil.

Enklare att underhålla
Det är enklare och mer ekonomiskt att underhålla elbilar än bilar med traditionella förbränningsmotorer. Mekaniken i en elbil har färre delar som är känsliga för slitage, vilket innebär upp till 30 % i underhållsbesparingar.*

* (Källa: Peugeot i en jämförelse mellan underhåll av en Peugeot e-208 med den motsvarande modellen med bensinmotor.)

Varför är det billigare att ha elbilar än bensin- och dieselbilar?

Den främsta anledningen till att det är billigare att underhålla elbilar än bensin- och dieselbilar är att de har färre mekaniska delar. Eftersom mekaniken är mycket enklare har de färre krav på underhåll. Med en elbil finns det ingen olja som behöver bytas ut och eftersom kraftöverföringen har endast ett växelläge finns det ingen koppling som behöver underhållas och eventuellt repareras.

Tack vare kraftöverföringen med ett växelläge och trots den högre vikten på grund av det stora batteriet kan en elbil alltid leverera fullt drivmoment. Detta gör bilen mycket mer linjär på vägen, med mindre slitage på däcken.

Elbilar saktar ned mer effektivt, utan att bromssystemet används, när du lyfter upp foten från gaspedalen. Resultatet av detta är mindre nötning och slitage på komponenter som bromsklossar och -skivor.

(Källa: Motorpasion.com)

En bild på en person som står bredvid en elbil
En ung asiatisk kvinna använder sin smartphone för att låsa och låsa upp en elbil.

Fler anledningarna till att välja en elbil

Renare miljö
En elbil har inget avgasrör som släpper ut skadliga gaser och minskar därför lokala luftföroreningar.

Minskade driftskostnader
Enligt The AA i Storbritannien kostar det 1,30 £ att köra 100 engelska mil med en elbil, jämfört med 11,05 £ med en bensindriven bil.

Kostnadsfri parkering i stadskärnor
I vissa länder kan en elbil parkeras utan avgift eller tidsgränser i stadskärnor, eftersom den erbjuder nollutsläpp. Elbilar kan dessutom köras i begränsade zoner i vissa huvud- och storstäder, t.ex. Paris, centrala Madrid och Barcelona, även om protokoll mot föroreningar har aktiverats.

Lägre vägtullar
I vissa länder har vägtullar på motorvägar specialpriser för bilar med nollutsläpp. En elbil kan dessutom köras i filer för fordon med flera passagerare även om endast föraren sitter i bilen.