Welcome to Avis

Frågor och svar om elbilar

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstider är beroende av batteriets kapacitet såväl som kraftkällan. Laddning med likström är snabbast, men det är inte möjligt med vissa bilar eller laddstationer. Laddning med växelström är vanligare. Beroende på laddningseffekten kan laddning av exempelvis en Renault ZOE ta mellan 2,5 timmar (22 kW) och 4,5 timmar (11 kW).

Vad är skillnaden i laddningstid i en bostad mellan en standardladdare och en snabbladdare?

Hemmaladdning med en kabel med en vanlig jordad stickkontakt är den långsammaste metoden för att ladda en elbil och kan ta upp till 24 timmar.

Användning av en 7 kW laddbox i hemmet gör det möjligt att ladda en bil fullständigt över natten.

Med en ”snabbladdare” på en offentlig laddstation som erbjuder hastigheter på mellan 50 kW och 350 kW kan en eldriven Vauxhall Corsa laddas till 80 % på endast 30 minuter (källa: The AA).

Hur långt kan jag köra med en elbil?

En elbils räckvidd är beroende av olika faktorer, inklusive körstil, användning av uppvärmning/klimatanläggning och väg- och klimatförhållanden. Men alla elbilar i Avis vagnpark kan enkelt klara 250–300 km (150–180 engelska mil).

Kan jag ladda min eldrivna hyrbil hemma?

Om du inte har en laddstation i ditt hem kan du i princip ladda en elbil via ett vanligt eluttag för bostäder, men vi rekommenderar inte att du gör det. Denna typ av laddning är långsam och längre tids laddning via ett vanligt eluttag kan leda till överhettning.

Vad händer om jag drabbas av ett haveri eller om batteriet blir urladdat när jag hyr en elbil från Avis?

Om du bilen slutar fungera under uthyrning av en elbil från Avis kan du kontakta vår hjälpcentral precis som vanligt. Vår vägassistansservice är specialiserad för att hjälpa till med elbilar. Om det blir nödvändigt att byta bil på grund av ett haveri får du en ersättningsbil.

Kan jag utföra laddning av min elbil i alla offentliga laddstationer?

Om du vill använda offentliga laddstationer måste du vanligtvis hämta ned en app eller ha ett betalningskort från leverantören av laddstationen för att göra betalningen. Det är för närvarande tyvärr ännu inte möjligt att använda ett betalningskort för en specifik leverantör i varje laddplats. Du måste dessutom kontrollera att laddstationen har rätt typ av kontakt för din bil.

Vårt tips för att göra laddning av elbil enkel och problemfri:

Hämta en ruttplaneringsapp som visar dig en karta med laddstationer på din resa och destination innan du hyr en elbil.

 

Appen för elbilsladdning från Chargemap täcker de flesta europeiska laddningsnätverken och har en karta med fler än 500 000 laddplatser. Appen omfattar en ruttplanerare och filter för platser och tjänster så att du kan hitta de laddstationer som passar bäst för din elbil. Med Chargemap Pass kan förare ladda på fler än 300 000 kompatibla laddplatser i Europa.

Med andra appar, t.ex. Enel X Italias JuicePass, kan du se en laddstationskarta, stationstyp, användningstider och kostnader och du kan reservera en kontakt. Sök efter den laddplatsleverantör som har det tätaste laddningsnätverket i det område där du ska köra.

Appen Electromaps i Spanien hjälper förare att hitta laddplatser, aktivera laddningssessioner och göra betalningar via dess kontaktlösa universella betalningsalternativ Electropass.

Kom dessutom ihåg att vissa platser, t.ex. rastplatser vid motorvägar, hotell och stormarknader, erbjuder kostnadsfria laddplatser.

Hur lång tid tar det att registrera sig hos en leverantör av ett laddstationsnätverk?

De flesta leverantörerna av laddplatser för elbilar har en app som kan hämtas utan extra kostnad. När du väl har registrerat dig i appen och angett uppgifterna på ditt betalningskort får du en vägbeskrivning direkt till den närmaste laddstationen. Sedan äger betalningsprocessen rum direkt via appen. Vissa leverantörer av laddplatser för elbilar erbjuder ett betalkort som du får bara några dagar efter att du har registrerat dig.

Vad är skillnaden mellan att köra en elbil och en bensin- eller dieselbil?

Det finns vissa saker som du måste vara medveten om när du byter från en bensin- eller dieselbil och som kanske kommer om en överraskning. Men du vänjer dig snabbt vid dem.

Bilen börjar rulla så snart du släpper upp bromspedalen.

När du har parkerat bilen måste du se till att du har tryckt på start/stopp-knappen. Det är det enda sättet att aktivera handbromsen automatiskt.

Batteriet är ofta installerat på undersidan av bilen. Därför måste du vara försiktig och undvika skador på bilens undersida.

Var särskilt uppmärksam på omgivningarna när du kör. Elbilar är tystare än bensin- och dieselbilar, vilket innebär att det är svårare för andra bilister, fotgängare, cyklister och ryttare att höra dem.

Hur ska jag hantera laddningskablarna på en hemmaladdare?

Om du köper en hemmaladdare måste du bestämma dig för om du ska välja inbyggd kabel som är fast monterad på enheten eller en avtagbar kabel som kan kopplas bort och förvaras på en annan plats. Om du väljer en laddare med inbyggd kabel måste du rulla ut den varje gång du använder den. En avtagbar kabel innebär att installationen ser renare ut och att kabeln kan förvaras separat.

 

Vilken är ordningsföljden för laddning av elbil?

  • Börja med att stänga av bilen
  • Koppla in laddningskabeln i bilen
  • Koppa sedan in kontakten i laddaren
  • Ett fast blått ljus innebär att bilen laddas
  • Lås bilen – detta förhindrar inte laddning, men det låser också fast kabeln på plats
  • När laddningen har slutförts ska du först koppla ut kabeln ur laddaren och sedan koppla ut den ur bilen.

Hur fungerar laddning av elbil när det regnar?

Det är säkert att ladda en elbil när det regnar, eftersom alla laddningssystem är konstruerade för att tåla vatten. Elkablarna och laddarna är väderbeständiga.

Påverkar väder och temperaturer laddningshastigheten?

Väderförhållanden kan påverka laddningshastigheten. När det är kallare kan det hända att batteriet måste värmas upp innan det kan laddas med optimal hastighet.

Kan kablarna till min elbil bli stulna medan den laddas?

Det bör inte utgöra en risk att utföra laddning av elbil på en offentlig laddplats När du är hemma bör du hålla kabeln fastlåst i bilens laddningsuttag för att göra det svårare att dra ut den.

Kan någon stjäla elektricitet från mig genom att ladda sin bil medan jag är borta?

Alla hemmaladdare för elbilar har säkerhetsfunktioner som förhindrar att andra stjäl din el för att ladda sina egna bilar. Dessa funktioner omfattar möjligheten att ställa in de tider då laddning kan ske. I så fall måste en tjuv känna till när laddare är inställd på att slås på. Det finns dessutom en elektronisk låsmekanism för extra sinnesfrid.

 

Vid vilken batterinivå är det bäst att ladda en bil?

Batterierna i elbilar laddas med optimal hastighet vid en laddningsnivå på 20–80 %. Detta är förknippat med bilens inbyggda funktion som skyddar batteriet. Laddningshastigheten minskar när bilen når 80 % laddning eller ligger under 20 % laddning.