Welcome to Avis

Olika typer av elbilar och hur man väljer

BMW iX

Vill du byta från bensin eller diesel till eldrift?

Det kan kännas som ett stort steg om du planerar att byta ut din befintliga bensin- eller dieselbil, men ett växande antal myndigheter runt om i världen upprättar en tidsgräns för förbränningsmotorn.

Över hela EU kommer försäljningen av nya bensin- och dieselbilar att förbjudas före 2035, medan Frankrike har meddelat planer på att försöka förbjuda bensin- och dieselbilar på landets vägar helt och hållet före 2040. I Storbritannien kommer alla nya bilar som säljs att vara eldrivna före 2030.

Framtiden är alltså elektrisk, men vilka olika typer av elbilar finns det och hur vet du vilken elbil du ska välja?

Vilka olika typer av elbilar finns det?

Det finns tre alternativ när det är dags att köpa en elbil:

  • Hybrid
  • Laddhybrid
  • Elbil

Men vad är skillnaden mellan en elhybrid, en laddhybrid och en helt elektrisk bil?

Elbilar använder flera olika tekniker, med olika elektrifieringsnivåer. De olika varianterna sträcker sig från mildhybrider med förbränningsmotorer, där elmotorn inte kan driva fram bilen på egen hand, hybrider eller laddhybrider till fullständig elektrifiering i helt elbilar, där det endast finns en elmotor och ett batteri.

Citroën C4e

Hybrider

Vad är en hybridbil?
Hybridbilar har en bensin- eller dieselmotor såväl som en elmotor. Systemet är mycket snarlikt laddhybriders system, med skillnaden att batteriet i denna typ av bil har mindre kapacitet för att driva elmotorn. Det finns två typer av hybridbilar.

Hjulen på bilar med parallellhybridsystem drivs av förbränningsmotorn, elmotorn eller en kombination av båda. Hastighetsminskning eller användning av bromsarna laddar batterier.

Hybridbilar med räckviddsförlängare använder förbränningsmotorn för att ladda elmotorns batteri. Vissa bilar har tre lägen: elläge där förbränningsmotorn laddar elmotorns batteri för att driva bilen, hybridläge där bilen växlar mellan förbränningsmotorn och elmotorn i enlighet med rådande förhållanden och slutligen läget där endast förbränningsmotorn används.

Laddhybrider (PHEV)

Vad är en laddhybridbil?
Dessa elektrifierade bilar har en elmotor och dessutom en förbränningsmotor som kan användas för att driva bilen eller ladda batteriet. Batteriet är större än de som används i hybridbilar och kan även laddas genom att koppla in det i elnätet. Räckvidden med denna typ av elbil varierar mellan olika modeller och sträcker sig från 10 km till 80 km.

 

Elbilar

Vad är en elbil?
Det här är en helt eldriven bil, eftersom dess motor endast fungerar med elektrisk energi. Det innebär med andra ord att den inte har en förbränningsmotor. Motorerna i denna typ av elbil får sin energi från ett batteri som laddas genom att koppla in det i elnätet.

Vilken elbil ska jag välja?
Detta beror först och främst på var du bor och din typ av bilkörning. Om du kör mest i en stadsmiljö, men ändå kör långa sträckor kan det hända att du får den största fördelen genom att endast köra med elkraft och att en hybridbil skulle kunna passa bäst för dig. Om du ofta kör korta sträckor kan det vara bättre med en elbil som ger dig möjlighet att köra i stadstrafik utan utsläpp och utan behov av att besöka en bensinstation.

Om du vill köra längre sträckor med låg bränsleförbrukning och utan behov av att stanna för att ladda batteriet kan en laddhybrid (PHEV) vara ett bra alternativ. Batteriet i en laddhybrid kan laddas med hjälp av en hemmaladdare eller via det offentliga laddningsnätverket. Laddhybrider är ett mellanting mellan hybrider och helt elbilar. Viss körning kan göras med elkraft med förbränningsmotorn som en buffert.

”Räckviddsångest” har varit en del av det dagliga livet för tidiga ägare av elbilar, men de offentliga laddningsnätverken expanderar varje dag och de sträckor bilar kan köra på en enda laddning ökar. Om du har möjlighet att parkera på en garageuppfart ger en hemmaladdare dig möjlighet att ladda bilen snabbare och billigare med nattaxor.